Plastik, hayatımızın her noktasında pratik ve rahat bir kullanım sağlayan gereçlere dönüşerek sirayet etmiş bir malzeme. Poşet, kaşık, bardak, saklama kabı ve daha pek çok günlük kullanım ürünü plastik malzemeyle üretiliyor. Kolay temizlenebilir kaygan yüzeyleri, çabuk zarar görmeyen sert yapıları, her dolaba sığdırılabilen ergonomik tasarımlarıyla özellikle plastik kaplar, mutfakların vazgeçilmez birer parçası haline gelmiş durumda. Peki her gün kullandığımız plastik sağlıklı mı?
Petrol, selüloz, kömür, tuz gibi maddelerin bileşiminden oluşturulan plastik, farklı üretim merkezlerinde farklı amaçlara hizmet edecek çeşitli ürünlere dönüştürülür. Doğadan çıkarılan bu maddeler doğal gibi görünse de maalesef içeriklerinde insan sağlığını derinden etkileyecek bileşenler bulunur. Bu nedenle plastik kaplar özellikle pişmiş ürünlerin saklanmasında doğru bir yöntem olamamaktadır. Yüksek ısı, plastik kapların içerisindeki bileşenleri harekete geçirir, bu bileşenler gıda ürünlerine bulaşabilir ve maalesef bu durum çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Tüm bu nedenlerle plastik kaplar; Pişmiş ürünlerin uzun süreli saklanmasına uygun değildir Yüksek ısıya maruz kaldıklarında zararlı maddeleri açığa çıkabilir ve formları bozulabilir.
Plastik kaplarda sağlıksız olduğu bilinen 3, 6, 7 ve üzeri numaralardaki kaplardan kaçınılmalıdır Elbette bu durum plastik kapların kesinlikle kullanılmaması gerektiği anlamını taşımaz. Çünkü sıcaklık yüksek olmadığı takdirde, plastik diğer tüm malzemelerden çok daha iyi bir saklama koşulu sağlar. Örneğin gıdaları dondurarak saklıyorsanız ilk tercihiniz kesinlikle plastik kaplar olmalıdır. Hem soğutmada hem de çözülmede en hızlı sonucu alabileceğiniz malzeme plastiktir. Kuru bakliyatlarınızı saklamak için de yine plastik kaplar, en iyi tercih olacaktır. Çünkü uygun formaları ve hafif yapıları, yüklü miktarda bakliyat taşımaya oldukça elverişlidir. Bunların yanı sıra, 5 numaralı plastikler, en sağlıklı plastik olarak bilinir. Polieliten içeren 5 numaralı plastik kaplarda, dilediğiniz ürünü güvenle saklayabilirsiniz. Kaplarınızın altında yer alan baskılardan plastik kodunuzu öğrenebilir ve buna uygun şekilde kullanabilirsiniz.
Mutfak gereçleri biraz komplikedir. Doğru kullanım için malzeme yapısını, besinlerle olan etkileşimini bilmek oldukça önemlidir. Sizlerle hangi yiyeceğin hangi kapta daha sağlıklı ve uzun süre saklanabileceği konusundaki önerilerimizi sunacağız.
Yiyeceklerinizin durumu, hangi saklama koşulunu tercih ettiğiniz gibi etmenler doğru ve sağlıklı saklama kabını bulmanızda yardımcı olacak bilgilerdir. Dondurarak saklamayı tercih ediyorsanız, çelik tencerede pişirdiğiniz yemeklerinizi veya soslarınızı, soğumaya bıraktıktan sonra plastik kaplar veya buzdolabı poşetlerine yerleştirerek saklamak doğru bir yöntem olacaktır. Taze meyve veya sebze dondurmak istiyorsanız, doğradıktan sonra veya satın aldığınız halleriyle yine plastik kaplar içerisine koyarak dondurucunuza yerleştirebilirsiniz. Makarna, kuru fasulye, nohut, mercimek, pirinç ve bulgur gibi uzun süre fakat oda sıcaklığında saklanabilecek gıdalar için en iyi tercih yine plastik kaplardır.
Saklamak için kurutma yöntemini kullanıyorsanız, en sağlıklı seçenek hava almayan kapakları bulunan Madame Coco cam saklama kapları ve kavanozları olacaktır. Bu kaplar ayrıca artan sıcak yemeklerinizi buzdolabında uzun süre sağlıklı bir şekilde muhafaza etmenin de en iyi yöntemidir. Cam malzeme, doğal ve insan sağlığına zararsız yapısı nedeniyle en sık tercih edilen mutfak gereci malzemesidir. Saklama kapları, dilediğiniz ürünleri dilediğiniz koşullarda saklamak için kullanabilirsiniz. Elbette çok sıcak veya çok soğuk bir saklama koşulunun ardından cam kabınız içerisindeki ürünü yavaş yavaş çözülmeye bırakmak koşuluyla… Cam, meyve ve sebzelerinizi taze tutmak için de en sağlıklı malzemedir. Plastik kapların aksine içerisine koyduğunuz ürünlerde koku değişimi yaşamamak adına buzdolabında uzun süreli saklayacağınız gıda ürünlerinde tercih etmeniz tavsiye edilir.
Tüm Madame Coco mutfak ürünlerini incelemek için tıklayın.
Sepeti Temizle
Tüm ürünleri kaldırmak istediğinize emin misiniz?