{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "user": { "id":"None", "email": "", "phone": "" } }
{ "user": { "email": "" } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

Sukulent Nasıl Çoğaltılır? Sukulent Bakımında Püf Noktalar Nelerdir?

Sukulent Nasıl Çoğaltılır? Sukulent Bakımında Püf Noktalar Nelerdir?

Sukulent Nasıl Çoğaltılır? Sukulent Bakımında Püf Noktalar Nelerdir?


Sukulent özellikle de odasında veya ofislerinde ufak bitkileri beslemeyi sevenler için ideal bir bitki türüdür. Bu bitkinin hem kolay taşınması hem de farklı ortamlara şıklık katması nedeniyle oldukça tercih edildikleri bilinir. Aynı zamanda sukulent bakımı da büyük meziyet gerektirir. Sukulent çeşitleri bu noktada çoğaltılması ile de ünlenen bir bitkidir. Bu bitkilerin tıpkı kaktüsler gibi çoğaldıkları zaman daha hoş görüntüye sahip oldukları bilinir.


Sukulent bakımı, yalnızca sulama ile olabilecek bir bakım türü değildir. Son derece hassas olan bu bitkiler, sürekli olarak ilaçlanması ve temiz bakılması gerekir. Gübreleme ve su dışında ekstra besinlerle de düzenlenmesi gerekir. Yine de her yaştan insanın kolay bir şekilde besleyebileceği ve bakımının da oldukça kolay olduğunu belirtmek mümkün olacaktır.



Sukulent Nedir?


Sukulent, bir diğer adı ile sukulent çiçeği olarak da bilinen bir bitki türüdür. Bu bitkilerin özellikle de her mevsimde üreyebilen bitkiler oldukları da bilinir. Kaktüsgillerden olmasına rağmen herhangi bir şekilde dikeni veya batan bir noktası bulunmamaktadır. Sukulent çiçek olarak bilinse de kaktüslerin de birer çiçek olması nedeniyle çiçek şeklinde adlandırıldıkları bilinir. Herhangi bir şekilde yaprak veya çiçek kısmı bulunmaz. Tamamı yeşil ve bir kaktüs görünümüne sahiptir. Sukulentlerin taşınmaları ve altlarına koyulan saksılar da özel olarak üretilir. Bu noktada klasik çiçeklerin veya herhangi bir bitkinin olduğu gibi saksıya sahip olmadıkları bilinir. Sukulent saksısı, altına bir miktar toprak koyulduktan sonra, yanlarını bitkiyi tam anlamıyla saran ve güzel bir görünüme sahip olur. Sukulent bitkilerinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de her mevsime uygun olan bitkiler olmalarıdır. Bu noktada dünyanın herhangi bir noktasında herhangi bir odada rahat bir şekilde bakımı ve büyütülmesi yapılabilir. Bu da hem bitki beslemek isteyenler hem de fazla vakti olmayanların en önemli tercihidir.



Sukulent Çeşitleri Nelerdir?


Sukulent saksıları üzerinde yetişen bitkiler, farklı çeşitlere sahiptirler. Sukulent çoğaltma noktasında da bu bitkilerin türleri belirleyici nokta olacaktır. Farklı türlerdeki bitkiler farklı türlerde çoğalma sağlar. Genel hatları itibariyle sukulent çeşitleri 6 parçaya ayrılır;


  • Kalanchoe Blossfeldiana – Kalandiva Çiçeği
  • Haworthia fasciata – Yılan Derisi Çiçeği
  • Aloe vera
  • Senecio rowleyanus – Tespih Çiçeği
  • Crassula ovata – Para Çiçeği
  • Echeveria – Eçeverya Çiçeği


Kaktüs sukulent, türleri arasında en çok bilinen çiçek türüdür. Bu çiçekler, kaktüse benzer görünümleri ile dikkat çeker. Aynı zamanda herhangi bir dikenleri olmadıkları için de çoğu insanın dikkatini çekmektedir. Herhangi bir zararı dokunmaz ve özellikle de canlı rengi sayesinde odalara ayrı bir görünüm katar.



Sukulent Çoğaltma Yöntemleri Nelerdir?


Sukulent nedir sorusunu cevapladıktan sonra akıllara gelen bir diğer soru ise sukulent bitkilerinin nasıl çoğaldığı sorusudur. Sukulent bitkisini çoğaltmak hem ekonomik anlamda yeni bir bitki satın almanın önüne geçer hem de bitkinin uzun süre boyunca kendi halinde gelişerek büyümesini sağlar.


Sukulent türleri arasında da çoğalmasını doğrudan etkileyen faktörler yer alır. Bu türleri farklı şekillerde çoğaltmak mümkündür. Bitkinin türleri ile doğru orantılı olarak bu bitkilerin çoğaltma stilleri de değişkenlik göstermektedir. Üç farklı yöntem ile bu bitkileri çoğaltmanın mümkün olduğu bilinmektedir. Toprak, su ve hava gibi doğanın üç elementinin sukulenti çoğaltmaya yardımcı oldukları bilinir. Sukulent toprağı, bitkiyi çoğaltma noktasında da etkisi olan bir bitki türüdür. Toprak ne kadar bitki için uyumlu ise o kadar kolay şekilde çoğaldığı bilinir.


  • Toprak İle Sukulent Çoğaltma: İlk olarak sukulent yaprağını kopardıktan sonra direkt olarak bir kağıt havlu üzerine yerleştirmek gerekir. Bu noktadan sonra 3-4 günlük bir süre zarfında bekletmek gerekir. Hediyelik sukulent olarak da çoğaltıldıktan sonra bu ürünleri kullanmak mümkün olacaktır. Oda sıcaklığında bekletilen kağıt havlu ve yapraklar belirli aralıklarla fısfıs su ile beslenmelidir. Daha sonra ortaya çıkan yavrular, kağıt yapraktan alınarak toprağa ekilir. Son aşamada bu yaprakların gelişmesi ve büyüyerek aynı işlemlerin yapılması ile sürdürülür.
  • Su ile Sukulent Çoğaltma: Sukulent çiçeği bakımı konusunda su ile çoğaltma da oldukça önemlidir. İlk olarak bir cam bardak içerisine içme suyu koyulur. Daha sonra ise Sukulent yaprakları bir streç film yardımı ile sarılır. Su bardağının içine koyulan yapraklar daha sonra güneş görmeyen ve oda sıcaklığı altındaki bir odada himaye edilir. Bardaktaki suyun haftada bir kere değiştirilmesi gerekir. Birkaç hafta sonrasında ise Sukulentin kökleri ayrıştırılarak toprağa ekilir. Sukulent nasıl çoğaltılır sorusuna ise bu şekilde kesin bir cevap verilmiş olur.
  • Hava ile Sukulent Çoğaltma: Sukulent toprağı nasıl olmalı sorusunu en iyi şekilde cevapladıktan sonra ise son çoğaltma yöntemi olan hava ile sukulent çoğaltma evresine geçilir. Bu noktada ise koparılan sukulent yaprakları kuru bir kağıt havlu üzerine serilir. Serin ve gölgede bulunan bir ortama koyulur. Hava ne kadar kuru olursa sukulentin çoğalması bir o kadar hızlı olacaktır. Sukulent, bu noktada ihtiyacı olan suyu hava yolu ile alacaktır. Sukulent bitkisi bu sayede yavru verir ve verdiği yavrular toprağa ekilerek gelişimi amaçlanır.



Sukulent Çoğaltmanın Püf Noktaları


Sukulent yetiştirmenin püf noktalarından bir tanesi sukulent çiçek açar mı sorusunu cevaplamaktan geçer. Kaktüs familyasından olduğu için sukulent bitkilerinin herhangi bir şekilde çiçek açması beklenmez. Aynı zamanda herhangi bir şekilde dikeni olmadığı için de bu bitkilerden diken çıkarmaları da beklenmez. Bu noktada püf nokta olarak bitkinin olgunlaştığını, boyutundan ve renginden anlayabiliriz. Sukulent nasıl bakılır konusunda da elbette birkaç püf nokta vermek mümkün olacaktır. Bu bitkilerin her iklimde yetiştikleri bilinir. Aynı zamanda ekstra bir bakıma ihtiyaç duymaz. Belirli aralıklarla sulamak ve güneşe çıkarmak bitkinin gelişimini sağlar.


Sukulent tohumu olmayan bir bitkidir. Bunun yanında çoğalmasını etkileyen faktörler, bitkinin yaprakları ve yavrularıdır. Yavrular herhangi bir şekilde tohum görevi görmez. Aksine bitkiden çıkan bir meyve gibi görev alır. Yaprakları da kağıt havlu üzerinde çoğaltmak mümkündür.


Sukulent sulama da bitkiyi büyütürken dikkate alınması gereken en önemli püf noktalar arasında yer alır. Bu bitkiyi bol su ile sürekli olarak sulamak elbette bu noktada onun gelişimini olumsuz yönde etkiler. Kısa aralıklarla fıskiye sistemi ile azar azar sulamak gerekir. Bu bitkinin ihtiyacı olan suyu bir anda almak yerine daha az ve verimli bir şekilde almasını sağlar.


Sukulent nasıl sulanır sorusunu da bu şekilde cevaplamak mümkün olacaktır. Sukulent bitkisinden bağımsız olarak her bitki için verilecek püf noktalar elbette bu bitki için de geçerli olacaktır. Bitkiyi genellikle fazla sıcak olmayan ve aksine fazla soğuğun olduğu alanlar olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle oda sıcaklığı sukulent için en ideal olan ortam sıcaklığdıır. Toprağını da verimli ve bir bitkinin gelişebileceği ölçüde seçmek gerekir. Seçilecek olan saksı türü de bu noktada sukulentin ilerde erişebileceği boyutlar göz önünde tutularak seçilmesi gerekir.

Sepeti Temizle

Tüm ürünleri kaldırmak istediğinize emin misiniz?