{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "user": { "id":"None", "email": "", "phone": "" } }
{ "user": { "email": "" } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

Yatak Odası Temizliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yatak Odası Temizliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yatak Odası Temizliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Yatak odası, ev içerisinde en savunmasız olduğunuz alandır. Gece uykusu boyunca havada bulunan bakteriler, çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir. Bu nedenle yatak odası nasıl temizlenir sorusunun yanıtını, oldukça ayrıntılı bir şekilde ele almak gerekir. Yatak, başlık, nevresim takımları, dolaplar, çekmeceler, perdeler… Yatak odasında bulunan pek çok eşya, özellikle çarşaf ve yastık kılıfları, temiz görünseler de içlerinde çeşitli mikroplar ve akarlar barındırabilmektedir. Yatak odası temizliği, hassasiyetle ele alındığında hem daha uzun bir yaşam hem de daha huzurlu bir uyku sizleri bekleyenler arasındadır. Yatak odası temizliği ile ilgili bilmeniz gerekenler ise şöyle sıralanabilir:


  • Gün içerisinde belki de en çok birlikte vakit geçireceğiniz yatak odası ürünleri güvenilir bir markadan temin edilmelidir.
  • Yatak odası hem bir bütün olarak hem de parça parça, sıkça temizlenmesi gereken bir alandır
  • Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları , en az haftada bir olacak şekilde değiştirilmelidir
  • Nevresimlerinizin ömrünü uzatacağı gibi daha temiz bir yatakta uyumanıza yardımcı olacağı için Yatak örtüsü kullanılmalıdır.
  • Yatak odası düzenlemesi yapılırken, temizlik kolaylığı mutlaka gözetilmelidir
  • Yatak başlığı seçiminde deri gibi kaygan kumaşlar veya metal malzeme tercih edilmelidir
  • Yatak odası her gün mutlaka havalandırılmalıdır
  • Vücut sıvılarının temas ettiği yüzeylerde küf ve mantar oluşumunun önüne geçilmek için Alez kullanılmalıdır.
  • Kıyafetler mümkün olduğunca katlanmamalı, askılara asılmalıdır
  • Yatak odası haftada bir kapsamlı şekilde temizlenmelidir
  • Oda için seçilecek halı uzun tüylü olmamalı, toz birikimine müsaade edilmemelidir
  • Zeminde halı kaplama tercih edilmemeli; fayans, seramik veya parke düzenlemesi yapılmalıdır



Yatak Odası Temizliği Nasıl Yapılır?


Yatak odaları, aslında çok sayıda küçük parça eşyanın bulunduğu yaşam alanlarıdır. Her biri özenle temizlenmesi gereken yastıklar, komodinler, çekmeceler, perdeler ve daha pek çok nokta bulunmaktadır. Sık temizliğin yanı sıra düzenli bir temizlik rutini geliştirmek, yatak odanızda sağlıkla uyuyabilmeniz için gereklidir. Peki adım adım yatak odası temizliği nasıl yapılır, birlikte göz atalım.



1- Yatak Takımı ve Yastık Temizliği Nasıl Yapılmalı?


Yatak, çarşaf, nevresim ve yastıklar, gece boyunca vücudumuzun temas ettiği kumaşlardan oluşmaktadır. Sağlıklı olması açısından genellikle pamuklu kumaş ve polyesterin tercih edildiği bu ürünler, çamaşır makinesinde rahatlıkla temizlenebilmektedir. Fakat bu temizlik, 30 veya 40 derece sıcaklığı geçmeyecek şekilde yapılmalı ve mümkünse yatak takımı ve yastık kılıfları, yalnızca benzerleriyle yıkanmalıdır. Bu ürünlerin tamamı, güneşte asılarak kurutulmalıdır. Güneş, bakteri ve akarların varlığını en aza indirebilmektedir. Yatak takımı ve yastık temizliği için bazı ipuçları, şöyle sıralanabilir:


  • Yastıklarınızı 3 ayda bir çamaşır makinesinde yıkanmalı, bu işlem yapılırken uygun sıcaklık ve deterjan kullanımına dikkat edilmelidir. Yıkama esnasında yumuşatıcı eklenmemeli, ayrıca yastıklar haftada 1 mutlaka güneşte havalandırılmalıdır. Yastıklar, nefes alıp verilen organlara yakın olmaları sebebiyle, temizliğine en titiz şekilde yaklaşılması gereken yatak odası ürünleridir. Çeşitlendirmek isterseniz Madame Coco yastıklarına göz atabilirsiniz.
  • Nevresim takımlarınızı haftada 1 kez değiştirmek, oldukça önemlidir. Ter ve vücut sıvıları, pamuklu kumaş üzerinde kolayca tutunabilmekte ve havalandırma yolu ile kumaşlardan uzaklaştırılamamaktadır. Bu nedenle nevresim, çarşaf ve varsa yatak örtüsü, çamaşır makinesinde 60 derece sıcaklıkta yıkanmalı ve güneşte asılarak kurutulmalıdır. Nevresimleri çok daha temiz hale getirmenin başka bir yöntemi de kuşkusuz ütü yapmaktır. Yedeklemek isterseniz Madame Coco nevresim takımlarına göz atabilirsiniz.
  • Yatak örtüsü kullanmak hem etrafta biriken tozun örtü, çarşaf ve yastığa temas etmesini engellemede hem de hem de yatak odası düzenine hoş bir şıklık katmaktadır. 2 veya 3 haftada bir yatak örtüleri, nevresimlerle birlikte yıkanmalıdır.



2- Yatak Başlığı Temizliği


Yatak odası düzeni denildiğinde akla gelen ilk eşyalardan birisi yatak başlığıdır. Duvar ile yatak arasında boşluk oluşmasını engelleyen, duvardan gelecek olan soğuğu kesen yatak başlıklarında, doğru tercih oldukça önemlidir. Pamuklu kumaşla kaplı yatak başlıkları, temizlik açısından büyük bir zorluk demektir.


Bu nedenle deri benzeri kolay silinebilir kumaşlar tercih edilmeli veya yatak başlığı seçiminde metal benzeri malzemelerden üretilen ürünler seçilmelidir. Ahşap ise barındırdığı akar, böcek ve bakteriler sebebiyle mümkün olduğunca uzak durulması gereken malzemelerden birisidir. İşte yatak başlığı temizliğine dair birkaç ipucu:


  • Nemli bir bez yardımı ile yatak başlığınızı silebilirsiniz
  • Yatak başlığınızı temizlerken, yastıklarınızı bulundukları yerden uzaklaştırarak tozun ve kirin yastıklarınızı kirletmesine engel olabilirsiniz
  • Yatak başlığınızı haftada bir yatak odası temizliği ile detaylı bir şekilde tozlardan arındırabilirsiniz



3- Dolap ve Çekmece Temizliği


Dolap ve çekmeceler, yatak odasının görünmeyen bakteri yuvalarıdır. Tüm kıyafetlerinizin ve en önemlisi iç çamaşırlarınızın bulunduğu dolap ve çekmeceler sık sık temizlenmeli, teninizle doğrudan temas eden bu kumaşların akarlara ev sahipliği yapması engellenmelidir. Peki yatak odası dolapları nasıl temizlenir ve dolap temizliğinde hangi ipuçlarını kullanmak gerekir?


  • Mevsim geçişlerinde dolabınızı düzenlerken, her rafı mutlaka silmelisiniz
  • Dolap kapaklarının iç ve dış kısımlarını, leke çıkarıcı deterjanlarla temizleyebilirsiniz
  • Çekmece içlerinde organizer kullanarak hem kullanımı hem de çekmece temizliğini kolaylaştırabilirsiniz
  • Kıyafetlerinizi katlayarak koymak yerine asmayı tercih ederseniz, kıvrımlarda toz birikmesinin önüne geçebilirsiniz
  • Hoş koku için tabletler kullanabilir, bu sayede güve ve sinek benzeri canlıları kıyafetlerinizden uzak tutabilirsiniz



4- Halı ve Zemin Temizliği


Halı, yatak odasında pek de zararlı görünmeyen fakat aslında kirin ve tozun en çok biriktiği eşyalardan birisidir. Tüyleri arasında minik canlılar bulunduğunda dahi, halıya baktığınızda bunları göremeyebilirsiniz. Bu durum, gece boyunca havaya toz yayılmasına ve bu sebeple çeşitli hastalıklara zemin hazırlayabilir. Halının bulunmadığı zemin kısmında ise en iyi tercih ahşap parkedir. Temizlik kolaylığı sağlamanın yanı sıra şık bir görünüm de sunmaktadır. Halı ve zemin temizliğine dair ipuçlarına göz gezdirebilirsiniz.


  • Yatak odasında halı kaplama kesinlikle kullanılmamalıdır. Sabit halılar, kiri ve tozu yutmakta, sağlıksız bir ortama sebep olmaktadır.
  • Haftalık yatak odası temizliği rutini içerisinde süpürülen halı, aynı zamanda güneşte mutlaka havalandırılmalıdır.
  • Yatak odası halısı, süpürülmeden önce silkelendiğinde hem büyük parçaların düşmesi sağlanmakta hem de altındaki zeminin temizliği kolay hale gelmektedir.
  • Halı, ayda bir mutlaka deterjan ile temizlenmeli veya profesyonel bir yardım alınmalıdır.
  • Zemin temizliğinde ağır kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Aksi takdirde gece boyunca bu kimyasalların artıklarını solumak durumunda kalabilirsiniz.
  • Halınız yoksa eğer uygun fiyatlarla sahip olmak için Madame Coco Halılarına göz atabilirsiniz



5- Havalandırma ve Nem Kontrolü


Havalandırma hem yatak odasının tamamı için hem de yastık, halı ve çarşaf gibi sık kullanılan eşyalar için oldukça gereklidir. Güneş ışığı, gözle görülemeyen bazı canlıları ortadan kaldırabilmektedir. Ayrıca sık sık havalandırılan yatak odasında bakterilerin barınma yoğunluğu da azalmaktadır. Bu nedenle yatak odanızı her gün en az 1 saat havalandırmak, sizi hastalıklardan da koruyacaktır.


Kirin ve tozun sebep olduğu problemlerin yanı sıra havanın çok kuru veya çok nemli olması da yaşam kalitenizi düşürebilecek etmenler arasındadır. Kış aylarında kalorifer kullanımı dolayısıyla evin genelinde hava oldukça kurudur. Bu nedenle yatak odanızda bir buhar makinesi bulundurmak hem daha temiz bir uyku uyumanızı sağlayacak hem de burun tıkanıklığı gibi sorunlarınıza çözüm olacaktır. Çok nemli bir ortam ise bakterilerin üreme hızını arttıracağından, dikkat edilmesi gereken bir diğer noktayı oluşturmaktadır.


Yatak odasını sık sık havalandırmak, fazla nem sorununu çözmüyor ise mutlaka yalıtım düzenlemesi seçeneğine başvurulmalıdır. Aksi takdirde bakteri ve akarlar, yatak odasının tamamına yayılabilmekte ve hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir.



6- Cam ve Perde Temizliği


Yatak odası düzeni denildiğinde akla son gelen noktalardan birisi olan cam ve perdeler, aslında tozun kaynağını oluşturmaktadır. Camlarda biriken toz, odaya dağılabilmekte ve büyük, açıkta duran kumaşlar olan perdeler bu tozların tutunması için ideal bir ortam sunmaktadır. Bu nedenle haftada bir, yatak odası perdeleri yıkanmalı, mümkünse ütülenmelidir. Camları ise ortalama 3-4 haftada bir özel deterjanlarla silmek yeterli gelecektir.



7- Yatak Odası Düzeni Nasıl Olmalı?


Yatak odası temizliği nasıl yapılır sorusuna verilen yanıtlar, genellikle küçük parçaların temizliği üzerinedir. Fakat bu yaşam alanı, hijyen bakımından en hassas olunması gereken yerlerden birisidir. Kolay, hızlı ve etkili bir temizlik yapabilmek için ise yatak odası düzeni, buna uygun şekillendirilmelidir. Peki yatak odası düzenlemesi yapmanın ipuçları nelerdir, gelin göz atalım.

  • Yatak başlığı, iç duvara dayanmalıdır. Sıcak, soğuk ve nem dengesi için en ideal yatak pozisyonu, cam kenarından mümkün olduğunca uzak bir yerleşimdir.
  • Komodin, makyaj sehpası gibi küçük ölçekli mobilyalar genellikle yatak yanlarına yerleştirilmektedir. Bu eşyaların temizliği günlük olarak yapılmalı, üzerlerinde biriken tozun yatağa sıçramasına engel olunmalıdır.
  • Halı kullanımı minimal düzeyde tutulmalı, bakterilerin tutunabileceği zeminlerden uzak durulmalıdır.
  • Dolap tercihi daha çok askısı bulunan ürünlerden yana yapılmalı, kıyafetler katlanarak değil asılarak muhafaza edilmelidir.


Sepeti Temizle

Tüm ürünleri kaldırmak istediğinize emin misiniz?